Als U definitief van uw bril of contactlenzen af wilt, heeft u de mogelijkheid om uw ogen operatief te laten corrigeren. Lasik (afkorting voor de term: laser in situ keratomileusis) wordt al meer dan 30 jaar gebruikt om ametropie (afwijking van het normale zien, zoals bijziendheid en verziendheid) te corrigeren met behulp van een excimeer laser. Met tot op heden meer dan 100 miljoen operaties wereldwijd, is het de meest voorkomende chirurgische ingreep in de westerse wereld. Methoden en technologie, evenals de ervaring van de chirurgen, hebben zich snel ontwikkeld, zodat risico’s sterk zijn geminimaliseerd.
Tegenwoordig zijn de verschillende ooglaser methoden allemaal wetenschappelijk erkend. Het aantal aangeboden ooglaser centra en –methoden neemt voortdurend toe.
De meest gebruikelijke refractieve chirurgie (ingreep die zorgt dat de lichtstralen precies op het netvlies vallen) sinds de jaren negentig, is de Lasik-methode. Met meer dan 35 miljoen behandelingen is het wereldwijd de meest geprefereerde ooglaser methode. Hoewel de Lasik operatie voor oog laseren al een van de meest populaire behandelmogelijkheden is, is de Femto-Lasik operatie een doorontwikkeling van deze populaire methode.
Zelfs de ruimtevaartorganisatie NASA staat sinds 2007 toe dat haar astronauten worden behandeld met de femtoseconde laser om een visueel defect te behandelen.
Bij de Lasik – techniek bereidt de chirurg de cornea-lamel (hoornvlies) voor met een snij apparaat. Er wordt dus een mechanische micro-keratoom (een heel klein mesje) gebruikt. Femto-Lasik daarentegen, gebruikt een femtoseconde laser. Bij Lasik wordt een incisie in het hoornvlies gemaakt om een flap te vormen, een heel flinterdunne lamel. Met de Femtoseconde laser wordt eerst een hoornvliesflap geprepareerd. De flap wordt dan opzij gevouwen en het onderliggende weefsel wordt geablateerd (wegsnijden) met een computergestuurde excimerlaser, waardoor het hoornvlies een nieuwe vorm krijgt. Zo wordt ametropie gecorrigeerd. Zodra de behandeling voorbij is, wordt de flap weer gesloten en begint het genezingsproces. De flap zuigt zich vanzelf naar binnen, d.w.z. er hoeft niet genaaid te worden. Het nadeel van de Lasik- methode is dat de flap wordt gesneden met een mechanisch gereedschap, de microkeratoom (een precisie snijapparaat). Bij de Femto-Lasik daarentegen wordt de flap gemaakt met een zeer fijne laser. Met de Femto-Second Laser (Femto-Lasik) is een nauwkeurigere correctie van het hoornvlies mogelijk zonder gebruik te maken van mechanische apparaten.
Voor de patiënt kan het van belang zijn dat het oog niet met een “mes ”wordt opengesneden, maar dat alles via een laser gebeurt. Met deze methode kan bijziendheid tot -10 dpt, verziendheid tot +4 dpt, en astigmatisme tot 6 dioptrieën behandeld worden.
Femto-Lasik is de meest precieze methode voor het vormen van de hoornvlies flap. Het oppervlak van het hoornvlies blijft intact en littekenvorming komt daardoor beduidend minder voor dan bij oppervlaktebehandelingen zoals PRK. Daarnaast is er nauwelijks pijn na de operatie. Zeer hoge ametropie (meer dan 10 dioptrie bijziendheid) kan niet worden behandeld met deze techniek.