staaroperatieWe kennen allemaal wel het woord staren. Soms kunnen we het woord tegenkomen in een zin als: “hij staarde somber naar buiten, waar de regen gestaag neerviel op de al kletsnatte bodem.” Het zal duidelijk zijn dat hier een manier van kijken bedoeld wordt. Zo zijn er ook nog andere woorden die we kunnen gebruiken om het neutrale woord kijken van een stukje extra informatie te voorzien. Zo kennen we de woorden turen en gluren. Zien we deze woorden die veel op elkaar lijken dan is de betekenis van gluren tamelijk negatief: het heeft de connotatie stiekem, je wilt niet dat je opgemerkt wordt tijdens het kijken. Bij turen denken we meestal aan langdurig in de verte kijken om iets te kunnen onderscheiden. Bij het lezen van de woorden staaroperatie duiden we wel op iets dat met onze ogen te maken heeft, echter niet met de manier van kijken, maar om aan te geven dat er iets serieus mis is met onze ogen en dat we, om dit op te lossen, van plan zijn om een ingreep of operatie te ondergaan.

Een prachtig zintuig, onze ogen, maar…soms is een staaroperatie nodig!

Wat is er niet mooier om gebruik te maken van onze zintuigen. Neem bijvoorbeeld het kunnen zien, het gebruik maken van onze ogen. Het is toch prachtig om bijvoorbeeld naar een schitterend landschap te kijken, of naar een groep springende dolfijnen, of misschien nog mooier, naar een pasgeboren baby! Wat we dagelijks gebruiken, wordt soms te gewoon. Het is er, we kunnen zien. Nou, dat kan toch iedereen? Een te voorbarige conclusie. Er zijn mensen die niet kunnen zien. Blinde mensen hebben wel ogen maar zeer jammer voor hen is er iets mis en kunnen deze personen niet zien. Dan is er een categorie mensen die wel ogen hebben, maar bij gebruik ervan merken ze dat er iets niet goed gaat. Soms is het zien van iets in de verte niet scherp, soms is het zicht van iets dat dichtbij is niet goed. En dan kunnen zich ongelukken voordoen waarbij de ogen beschadigd worden. Denk ook maar aan een soort onachtzaamheid, waarbij mensen een of beide ogen moeten missen. Bijna elk jaar is het raak met oogletsels die ontstaan tijdens oud en nieuwjaar. In dit soort persoonlijke rampen, kan zelfs een staaroperatie niet helpen om het zicht terug te krijgen. Als laatste kunnen we de ouderdom als oorzaak van het niet meer goed kunnen zien noemen.

Staaroperatie

Al sinds verhalen verteld worden, kunnen we over personen lezen die zeer oud werden, maar nog super actief en gezond waren. Als voorbeeld kun je de naam Metusalem nemen. Wij kennen toch de uitdrukking: hij is zo oud als Metusalem, 969 jaar oud!  Voorlopig zullen we ons tevreden moeten stellen met mensen leeftijden tot misschien wel 120 jaar. Maar, dan komt de belangrijkste vraag: hoe functioneert ons lichaam, onze zintuigen en ons geheugen? Om ons heen zien we helaas veel mensen met aan ouderdom gerelateerde aandoeningen. Een ervan is het verminderen van ons gezicht vermogen. We zien slechter, en bij controle van onze ogen blijkt dat we aan ouderdomsstaar lijden. De leeftijd is niet altijd bepalend wanneer men ouderdomsstaar krijgt. Op een voor iedereen verschillende leeftijd kan de opticien zeggen dat een bril niet meer helpt om goed te kunnen zien. Ook een laserbehandeling is niet geschikt omdat de staar betrekking heeft op de ooglenzen. Deze zijn hard geworden, en kunnen niet meer accommoderen. Dus daar gaat een mooi natuurlijk zintuig ons verlaten. Gelukkig heeft de oogheelkunde een mooie oplossing gevonden om dit probleem te verhelpen, namelijk de oude ooglenzen vervangen door nieuwe implant lenzen via een operatie, de zogenoemde staaroperatie.

Wat houdt een Staaroperatie in?

Tegenwoordig is de gezondheidszorg van een zodanig hoog niveau, dat aandoeningen of ziektes die vroeger niet meer succesvol te behandelen waren, nu wel mogelijk zijn. Gelukkig zijn oogaandoeningen steeds beter te behandelen. Daar waar vroeger alleen een bril beschikbaar was om slecht zien te kunnen verbeteren, kennen we nu behandelingen die ervoor kunnen zorgen dat we uitstekend kunnen zien zonder het hulpmiddel bril! Veel voorkomende ingrepen die hiervoor gebruikt worden zijn het oog laseren en de staaroperatie. Daar waar de eerstgenoemde ingreep veelvuldig voorkomt bij de wat jongere generatie, zien we staaroperaties veelal bij wat oudere mensen uitgevoerd worden. Bij de staaroperatie wordt de eigen lens van een of van beide ogen verwijderd, en nieuwe implant lenzen worden via een minuscuul openingetje in voorste oogkamer geplaatst. Deze ingreep zal per oog gebeuren. Na enige tijd, die verschillend per persoon kan zijn, wordt het tweede oog behandeld. De hele ingreep duurt maar een paar minuten en is volledig pijnloos. Het is aan de cliënt om te kiezen voor soort en merk implant lens. De ingreep op zich duurt maar enkele minuten. Maar na afloop, zal men eerst enkele dagen het behandelde oog moeten afdekken en daarna nog zeker enkele maanden moeten verzorgen met oogdruppels. Na deze periode kan men dan zonder hulpmiddel bril uitstekend zien!