Wat kost een lensimplantatie
Een lensimplantatie
Een lensimplantatie is een soort wonderbaarlijke gebeurtenis. We moeten niet vergeten dat de mensheid in de loop der jaren prachtige herstel mogelijkheden voor ons lichaam heeft ontwikkeld. Deze ontwikkelingen zijn te danken aan medemensen die gedreven naar oplossingen zochten voor lichamelijke ongemakken. Al lang was bekend dat de ogen van mensen vooral bij het ouder worden achteruitgingen. In de geschiedenis over hulpmiddelen bij het zien, treffen we al een soort lenzen aan in de tijd van rond 700 jaar voor Christus. Het is de Nimrud lens, gevonden in 1850 en nu te bezichtigen in het British Museum in London. Wat later vinden we informatie over met water gevulde bolletjes om beter te kunnen zien. In de middeleeuwen komen we de eerste voorwerpen tegen om mensen beter te kunnen laten zien. Uiteindelijk zijn zelfs deze hulpmiddelen niet meer nodig. In onze tijd wordt de gemankeerde eigen lens vervangen door een nieuwe implantlens.
De nieuwe implantlenzen
De nieuwe implantlenzen zijn sinds hun uitvinding steeds verder ontwikkeld. We moeten niet vergeten dat de echte doorbraak op het gebied van implantlenzen pas vanaf eind jaren zestig van de vorige eeuw gedateerd kan worden. Toen heeft men een methode ontwikkeld waardoor de eigen lens verbrijzeld kon worden. Daarna werden de restanten door een zeer kleine incisie van 2 a 3 millimeter verwijderd en kon de nieuwe lens ingebracht worden. Dit alles klinkt heel simpel maar je moet wel bedenken dat hier heel veel inspanningen gedaan moesten worden. Het is begrijpelijk dat een dergelijke ingreep aanvankelijk erg duur was. Tegenwoordig zijn de prijzen van een lensimplantatie zodanig dat veel mensen zich deze ingreep kunnen veroorloven. Bovendien kunnen de ziektekostenverzekeringen in bepaalde gevallen de kosten voor hun rekening nemen. We bedoelen in dit geval een behandeling wegens cataract oftewel ouderdomsstaar of wanneer je geen bril of contactlenzen kunt dragen.
Kosten van lensimplantatie
De kosten van een lensimplantatie bestaan uit het vervoer van en naar een kliniek. Dan bestaat de volgende onkostenpost uit de consulten nodig voor de daadwerkelijke lensimplantatie. Verder komen er de kosten voor medicijnen in de vorm van oogdruppels bij. Soms is er een behandeling wegens nastaar nodig. Zoals reeds gezegd, wordt in een aantal gevallen de lensimplantatie vergoed uit de basisverzekering. Het moet dan duidelijk zijn dat je alleen nog met implantlenzen goed kunt zien. Vandaar dat de oogarts en de optometrist je ogen grondig onderzoeken. Is de uitslag van dit onderzoek zodanig dat je in aanmerking komt voor een lensimplantatie, dan krijg je een monofocale lens aangeboden. Wil je een multifocale lens dan zul je meestal moeten bijbetalen. Ook het merk implantlens kun je niet zelf kiezen. Natuurlijk zijn er mensen die een voorkeur voor een bepaald merk hebben. Ook in dat geval zul je de kosten zelf moeten dragen.
Zelf je keus bepalen
Vaak willen mensen zelf hun keus bepalen als het om medische ingrepen gaat. Een voorbeeld is de keus voor het gebruik van medicatie of een operatie in geval van een lichamelijke aandoening. Als je ervaart dat je zicht achteruit gaat, maar de oogarts vindt dat je nog best met een bril voldoende kunt zien, moet je een keus maken over wat te doen. Wil je af van het steeds kopen van een bril of contactlenzen, kies dan voor een implantlens. Het is aan te raden om te kiezen voor een multifocale lens. Want hiermee kun je op alle afstanden goed zien. Het is echt een gemak om zonder een bril te leven. Geen gedoe meer met een zoekgeraakte bril. Of weer een bril die stuk is gegaan. Een goede keus voor een implantlens is onze kliniek in Istanbul. Het prijsverschil met Nederland is aanzienlijk. Ook de verzorging is top!